In de media/Tips van Kees

Interview in de krant van Tynaarlo d.d 21-2-24

Bovenstaand artikel is ook te lezen via deze link, even doorbladeren naar pagina 13 van de PDF: https://www.dekrantvantynaarlo.nl/reader/21302


Kijk Shema Yisreal. When the Heart Cries

https://youtu.be/1o_7qE2k6T4?si=aQG1M23ZXJnnKovV

Tip van Kees:

Bekijk de De Avondshow met Arjen Lubach: Israël – Palestina uitgelegd: https://www.npostart.nl/VPWON_1348991


Kees bij het RTV Drenthe programma Cassata

Op 14 oktober 2023 was Kees Andriesse te gast in het programma Cassata van #RTVDrenthe voor een gesprek met Margriet Benak over de oorlogsverschrikkingen in Israël en Gaza. Naast Kees waren ook Willem Vugteveen en Jan Keulen aanwezig. Alledrie hebben nauwe banden met het gebied. Luister hier de uitzending


Op 11 oktober 2023 stond onderstaand artikel in de Meppeler Courant

In de media:

In de Meppeler Courant van vrijdag 5 mei stond een groot artikel over het boek Israël 75 jaar | Bekijk het maar! Het artikel is hier te lezen.

Het artikel was ook te lezen in de online editie van het Dagblad van het Noorden. Volg de link naar het online artikel.

In de Media

Het achtergrondprogramma Cassata is iedere zaterdagmiddag tussen 12.00 – 14.00 uur te beluisteren (en zien) op RTV Drenthe. In de uitzending van 6 mei 2023 was Kees Andriesse te gast bij programmamaakster Margriet Benak om te praten over zijn boek Israël 75 jaar | Bekijk het maar. Het fragment is hier te zien:

Kees aan het woord in het programma Cassata van RTV Drenthe

Tevens op de site van RTV Drenthe een artikel over verwijzing naar de uitzending van Cassata.

Tip van Kees:

11 oktober 2023: Zeker in deze tijd aan te bevelen om (terug) te kijken: Het Israël van Heertje en Bromet. NTR, 22 december 2019. Kijk hem hier:

Oktober 2023:

De documentaireserie Het Beloofde Land – Journalist en historicus Coen Verbraak sprak met Nederlandse Joden die in Nederland of in Israël wonen. Zij vertellen over zichzelf, het Jodendom en zionisme, over Joden en Palestijnen, Joodse religie en cultuur en over Joodse humor.

Er zijn zes uitzendingen op de zondagavond NPO2, 20:23 uur.

De eerste uitzending is op 16 april 2023 uitgezonden. De hele serie is te zien via Het Beloofde Land – complete serie

Het is volgens de maker, Coen Verbraak geen historische documentaire maar een interviewserie waar mensen vertellen wat Israël voor hen betekent.

Kees Andriesse: “De serie sluit naadloos aan bij mijn boek en mijn gevoelens voor de positie van Joden en Arabieren  in het beloofd land. Een aanrader!”

In de media:

Persbericht

Kees Andriesse schrijft boek: Israël 75 jaar, bekijk het maar

Vries – Op 14 mei 2023 is het 75 jaar geleden dat David Ben-Gurion de staat Israël uitriep. In datzelfde jaar 1948 werd Kees Andriesse geboren in de Amsterdamse Concertgebouwbuurt. Voor Andriesse is hun beider 75-jarige bestaan de reden om het boek dat hij over Israël schreef, en die hij rijk illustreerde met eigen fotomateriaal, juist dit jaar uit te geven.De naam Andriesse komt ongeveer 180 keer voor op lijsten van vermoorde Joden. Om de hoek van zijn ouderlijk huis in De Lairessestraat woonde Rijkscommandant Arthur Seyss-Inquart in een van een Joodse familie gevorderde woning. Vanuit dit huis gaf de commandant leiding aan het systeem dat de Joden uit de Nederlandse samenleving moest verdrijven. In die buurt groeide Kees Andriesse op maar er werd hem niets over deze geschiedenis verteld. Om die redenen besluit Andriesse om zich te gaan verdiepen in het jodendom en de staat Jeruzalem.Vanaf zijn twintigste reist Andriesse regelmatig naar Israël “Ik ben er vaak geweest en heb er heel veel mensen ontmoet. Hoewel ik kritisch ben over de Israëlische politiek, heb ik wat met dat land en met de mensen die er wonen”.In het boek Israël 75 jaar, bekijk het maar, heeft Kees Andriesse zijn eigen ervaringen in het land genoteerd. Deels zijn het dagboekverhalen die hij maakte tijdens de groepsreizen die hij begeleidde. Door het boek heen lopen de gebeurtenissen die sinds 1948 het lot van Israël hebben bepaald. Het boek is rijk geïllustreerd met prachtige foto’s die hij maakte tijdens zijn reizen. In zijn voorwoord schrijft hij: “Ik ben geen historicus en ik heb geen enkele wetenschappelijke pretentie. Bij het schrijven ben ik uitgegaan van een chronologische volgorde van gebeurtenissen die ik als belangrijk ervaar.”Op 14 mei 2023, de dag dat Israël Jom Ha’atsmaoet (Onafhankelijkheidsdag) viert, zal Kees Andriesse een boekpresentatie houden in de Synagoge van Zuidlaren.