Gastenboek

11 gedachten over “Gastenboek”

 1. Beste Kees,
  Met heel veel genoegen heb ik jouw boek gelezen ( en bekeken!!) waarin gewag wordt gemaakt van gebeurtenissen die ver weg van ons waren & evenementen die ons zeer levendig bij staan, omdat we er nogal dichtbij woonden (Iran-Irak en de eerste Golfoorlog). Een prijzenswaardige samenvatting van de gezamenlijke 75 jaar, waarvoor mijn welgemeende complimenten. De beschrijvingen van de reizen vormen uiteraard het hoogtepunt van het boek. De roeiers hadden daar al een voorproefje van gehad in de vorm van jouw brieven, maar deze hoofdstukken spreken eens te meer.
  Het boek heeft een plekje in onze bieb gevonden in het rijtje grote boeken over de verschillende plaatsten waar wij verbleven hebben, naast die van/over Thesiger. Symbolisch ??? Ik laat het aan je fantasie over! Zie het attachment……
  Hartelijke groeten aan jullie beiden, tot zaterdag (?)
  Gerhard& Stieneke

 2. Beste Kees,

  Van harte gefeliciteerd, en dat maar liefst driemaal.
  Om te beginnen met het verschijnen van dit boek: een geweldige prestatie! Ik weet hoeveel tijd en energie er gaat zitten in het schrijven! En dan daarna ook nog eens in de productie.
  Voorts: gefeliciteerd met je 75ste verjaardag. Ook al heb je daar niks voor hoeven te doen, alleen maar iets voor hoeven te laten, gewoon niet doodgaan. Nou ja, je hebt er toch ook weer wel iets voor gedaan: af en toe een onderdeel laten vervangen of bijsnijden.
  Tenslotte: gefeliciteerd met de 75ste verjaardag van je favoriete land, Israël. Ook daar heb je niks voor hoeven te doen; de inwoners van dat land en alle supporters daarbuiten des te meer.

  Je boek. Hartelijk dank daarvoor, zomaar gratis en voor niks. Dank ook voor de eer dat ik het eerste exemplaar in ontvangst mag nemen. Waar heb ik het toch aan te danken??
  Ik heb het boek al eerder mogen inzien. Aan de hand daarvan zeg ik, een andere zegswijze parafraserend: “Toon mij uw boek en ik zal U zeggen wie U bent!”

  Bij Kees is dat overduidelijk: het boek is, net als Kees: vrolijk, optimistisch, pragmatisch, humoristisch, met een kwinkslag worden problemen aan de kant geschoven, het zien van een andere kant aan een glanzende medaille is voor zwartkijkers. Bij Kees is het glas altijd royaal halfvol.

  Pragmatisme als karaktertrek van Kees: ik zei het al. Als het over de olifant in de kamer gaat in dit verhaal, over de Palestijnen dus, dan is de oplossing eenvoudig in de ogen van de Real Politiker Kees: de Palestijnen doen er verstandig aan te redden wat er nog te redden valt. Zo’n Trump-plan omarmen bijvoorbeeld, een plan dat is ontwikkeld door twee louche vastgoedhandelaren uit New York.

  Kortom: de Palestijnen kunnen beter ophouden met zeuren en de aalmoes accepteren die ze toegeworpen krijgen. Ik sta daar, als stijve, onbuigzame Prizipiën Reiter, toch wat anders in. Ik vind dat het recht leidend moet zijn, en dan niet het recht van de sterkste, maar het internationaal recht. Daarzonder vervalt de wereld weer in anarchie, vallen landen naar believen een ander land binnen, zoals we laatste decennia zagen in Irak en de Oekraïne.

  We moeten schending van het internationaal recht vooral blijven bestrijden, overal. Dat recht selectief toepassen leidt tot fatale ondermijning ervan.

  Ik ga daar nu niet een heel verhaal over houden, dat doe ik wel in een nieuw boek van me dat medio mei uitkomt, als een vervolg op “Oorlogen & Oceanen”. Geen foto’s, alleen maar heel veel droge tekst, 260 pagina’s lang. Voor wie zijn kennis van het conflict wil verdiepen.

  Foto’s. Bij de tekst van Kees heb ik de nodige kritische noten te kraken, maar de foto’s zijn werkelijk prachtig en de vormgeving van het boek is ook zeer, zeer geslaagd. Mijn welgemeende complimenten!

  Kortom: het geheel is zeker een felicitatie en een compliment waard.

 3. “Israël 75 jaar, bekijk het maar” is een boek van Kees Andriesse, die in 2023 net zo oud wordt als de staat Israël. Eigenlijk een ongelofelijk prettig boek, dat begint met een zeer herkenbaar hoofdstuk omdat ik, neef van Kees, in dezelfde buurt ben opgegroeid en nu ik bijna 74 ben. Een prachtig uitgevoerd boek met mooie foto’s en een heel prettige opsomming van de geschiedenis van Israël. In de opsomming heb je af en toe het idee van o ja dat was er ook nog, was ik even vergeten. De beschrijving van de reizen die Kees heeft gemaakt als reisleider is uitermate vlot geschreven en vol humor. De persoonlijke ervaringen zijn niet alleen een lofzang op het beloofde land, maar ook een kritische benadering van het leven van anderen dan de inwoners van Israël. Gelukkig heb ik veel van de plaatsen, die Kees bezocht, met eigen ogen mogen aanschouwen en dat maakt dit boek met al zijn mooie, door Kees gemaakte foto’s, een prettige herinnering aan dit uiterst interessante land met al zijn historische plaatsen en problemen.

 4. Het boek ‘Israël 75 jaar. Bekijk het maar’ is om drie redenen zeer de moeite waard. In de eerste plaats om de geschiedenis van de staat Israël die in het boek chronologisch wordt weergegeven, al is daar ook door de media de laatste tijd veel aandacht aan besteed. In de tweede plaats vanwege de prachtige foto’s die in het boek zijn opgenomen, waardoor we een blik op de veelzijdigheid van het land krijgen door de ogen van de auteur. Maar in de derde plaats vooral vanwege de intrigerende beschrijvingen van de vele reizen die de auteur in de loop van zijn leven naar Israël heeft gemaakt. Aanvankelijk in z’n eentje en later als groepsreisleider, waardoor we ook deelgenoot worden gemaakt van hoe de gemiddelde Nederlandse toerist het land ervaart. Andriesse neemt daarbij geen blad voor de mond, hoewel hij ook niet altijd het achterste van zijn tong laat zien, waardoor er voor een goede verstaander nog veel tussen de regels te lezen blijft, wat het boek tot interessante leeservaring maakt.

  1. Deze ietwat dyslectische auteur is zeer ingenomen met het compliment van een taalkundige over zijn boek!
   Emeritus prof.dr.F. Kuiken was verbonden aan de Universiteit van Amsterdam als hoogleraar Nederlands als tweede taal en meertaligheid.
   Bedankt voor uw stimulerende woorden.

 5. Met veel plezier heb ik het boek van Kees gelezen.
  Hij heeft mij op zijn schoolmeesterlijke wijze veel duidelijk gemaakt, want voor mij was de geschiedenis van Israël vaak heel moeilijk te overzien.
  Dank,Kees, voor dit zo vlot te lezen boek en ik ga het zeker aanraden!

 6. Kees Andriesse, ik gebruik de jij-vorm.Dat mag toch? Ik ben 77. Een aantal keren in Israël geweest. Nog steeds een boeiend land. Jordanië is het ook overigens Zowiezo is reizen boeiend. Inmiddels het boek gelezen. Toch geschrokken. Wat heeft het bestaan van Israël inmiddels een groot aantal mensenlevens gekost. Mensen zijn sukkels, sommigen gunnen anderen het licht in de ogen niet. Of het hebben van een geloof , welk geloof dan ook, daar een positieve bijdrage aan bijdraagt, betwijfel ik, al heel lang overigens. Een boeiend boek, gedrukt op heerlijk stevig papier. Nog wel een vraagje. De verkrijgbaarheid. Een (boek)winkel in Havelte wil ook graag boeken verkopen, daar het boek besteld, de aardige mevrouw kreeg de mededeling “boek is uit de collectie”. Dus toch maar naar de Bruna. Wat is er op tegen het boek op meerdere plaatsen beschikbaar te stellen? Het is een informatief en een plezierig leesbaar boek tenslotte. M.vr.gr Roel Nooi.

 7. Beste Kees,

  Ik heb het boek met veel interesse en plezier gelezen. Het is een boeiend en persoonlijk verhaal. Het lezen van je boek is alsof je bij mij aan tafel zit en het verhaal zelf vertelt.

  Hartelijke groet,
  Wout

 8. Kees, ik ben afgelopen weken pas toegekomen aan je mooie Israël boek, wat een gevarieerd indringend beeld alles bijelkaar, zeker in het licht van wat er nu gebeurt , en wat zal de situatie van het moment , die voor alle partijen afgrijselijk is, jou aangrijpen. Heel naar allemaal . Maar een waardevol boek!
  Hartelijke groet,
  Monique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *