Egypte


400 km hier vandaan proberen wanhopige Gazanen in Rafah de grens met Egypte  over te steken.  Al 75  jaar verdommen Arabische landen het om vluchtende  Palestijnen tot hun land toe te laten en ze een nieuwe kans te geven. Moslimbroeders, onder elkaar, laat mij niet lachen.

Sinds mijn laatste bezoek aan Egypte, in 2011, is er veel veranderd. Mobarak is vervangen door president SISI. Wederom een militair die met straffe hand het land regeert. Maar veel strenger dan Mobarak. Overigens met steun van Amerika die het land jaarlijks 1,3 miljard $ militaire steun geeft. Wegens de strategische ligging voor de wereldhandel. Suezkanaal, Rode zee.

Van de Arabische lente is niets terecht gekomen. Moslimbroeders, waar Hamas uit voortgekomen is, zitten achter de tralies. En kranten en TV staan onder staats censuur. Wat in Syrië niet lukte is, is hier wel gelukt. Maar de prijs is, in onze ogen, hoog. De man in de straat is echter  fan van SISI en het leger.

Egyptenaren zijn erg vriendelijk. Vandaag in de lift vastgezeten. Ze konden nog net koffie naar binnen schuiven.  

Nieuwe nationaal museum ligt aan drukke weg. Een jonge Egyptenaar hield mijn hand vast en zo zijn we overgestoken. Moet je in Groningen niet proberen.

Vanaf mijn hoteldak kijk ik uit over de piramides. 23 graden. 

Dit leven houd ik, inshallah, nog wel even vol, met Um Kaltoem op de achtergrond. 

Ma salama,
Kees vanuit Caïro


Ben pas week op pad in dit land van 120 miljoen inwoners.  Het volk wordt steeds geloviger in Salafistisch richting. Egyptenaren met werk in Saoedie nemen dit mee naar huis.  Niet best voor christelijke Kopten hier. Naar Soefie show geweest.  Worden hier ook gezien als afdwalers van de ware islam. In de Sinaï discussie met hoog opgeleide vrouw uit Kuweit, ziet de Shiiten van Iran ook als volgend een dwaalleer. Hoe komt het ooit goed met moslims onderling.

In de Sinai zijn recent nog 60 Soefies vermoord door IS. Het leger en politie is overal aanwezig en staan op scherp. Egypte bombardeert de cellen van Hamas en tunnelsysteem.

In oase Fayoum was het koud. In mijn slaapzak werd ik aan een kant beschermd door kameel en aan andere kant door een bedoeïen. Om de beurt lagen ze s´nachts te kreunen. Daarna geroeid op het restant van een zee van 3 miljoen jaar geleden. Ben de chaos en drukte van Caïro zat en vlieg door naar Aswan inshallah.

Ma Salama
Abu Ali uit Caïro


Aswan, 2e cataract in de Nijl, fantastisch place to be. Feluca’s (zeilboten), Koptische kathedraal en 32 graden.  Guesthouse op eiland in de Nijl, met bootje er naar toe. Piramides en musea met mummies buik van vol. Buik gemasseerd door Nubiër met grote handen. Kon zijn trauma’s  opgelopen tijdens Engels, Franse overheersing mooi wegwerken. In 1953 werd koning Faroek (zetbaas v.d. Britten) eruit gegooid. Nasser eerst een held, verloor oorlog van Israël en ging spoedig dood van schaamte. Sadat sloot vrede met Israël . Vermoord en opgevolgd door Mubarak. Na de revolutie werd de Moslimbroederpresident opgesloten door het leger en kwam dictator Sisi aan de macht.

Sisi bij het volk zeer populair. Brengt veiligheid en vrede, maar zonder democratie. Toeristen komen weer en IMF verstrekt grote leningen. Europa en Israël ook blij met Sisi. Houdt gelukzoekers uit Afrika tegen. De vele vluchtelingen uit Jemen, Soedaan en Syrië hier geen probleem. Wel gelijk aan het werk en geen opvang of uitkering. Welkom als je maar geen Hamas, IS aanhanger bent. Houdt geheime dienst goed in de gaten. Kan Europa hier iets van leren?

Voor mijn lunch in Old Catharac hotel, waar Agatha haar beroemde boek schreef.  Zit nu op haar geliefde plekje. Kamer hier 600 euro per nacht zonder massage of ontbijt. Liever mijn guesthouse voor 90 euro inclusief marteling. 

Sucran en ma salama
Abu Ali from Aswan

PS De boeken heten : MOORD OP DE NIJL en MOORD IN DE ORIENT EXPRESS


Nadat in 1960 het Nasser niet lukte Syrië en Egypte te verenigen had hij een ander groots plan. De Aswan dam in de Nile vervangen. De Amerikanen vonden hem te socialistisch dus vroeg hij Moskou om geld. In 1970 was de High Dam klaar en ontstond het grootste kunstmatige meer ter wereld. 500 km lang. Helaas moesten er wel 100.000 Nubiërs verkassen.  Kleinigheidje!

Met een bootje Nassermeer op geweest, omringd door krokodillen. Mijn Nubische vriend gelukkig vleziger. Tot aan de Soedanese grens gevaren. Niet zonder gevaar, i.v.m. burgeroorlog.

Door kilometerslange waterkanalen groeien er nu gigantische graancirkels in de woestijn. Ongelofelijk om te zien. Aangelegd en beheerd door leger. Dit land explodeert van de energie, maar heeft steuntje nodig. 7 miljard IMF helpt zeker.

Met Tuktuk naar tempel van Ramses2.

In 1968 is tempel door Unesco 68 meter omhoog gebracht. Om niet te verdrinken in het meer. Wat een klus! Aan gidsen geen gebrek. Willen allemaal wat bijverdienen. Een man kan hier geen maagd vragen als hij haar geen  huis kan aanbieden. Wel maagd, maar verboden om te besnijden. Op platteland  naar schatting, helaas nog 60%. 

Hersenpan raakt vol, maar voel mij overal volledig veilig. Straks naar locale markt.

Abu ali uit Abu simbel


Salaam.
Vandaag laatste dag voor start ramadan. Overdag geen eten, drinken en seks. In de soek (markt) in Aswan een chaos. Voor armen werd er gratis brood en vlees uitgedeeld.  Elke avond na het vasten start een enorme vreetpartij.

Veel Egyptenaren zijn veel te dik.  Rondom veel vlees. Overigens zonder die lelijke tatoes.   Egypte staat boven aan de obesitaslijst. Suiker in alle gerechten. 

De christelijke Koppen  vasten uit solidariteit mee. 

14 dagen in het Midden Oosten, deze keer Egypte, en ik prijs mij gelukkig in  Nederland te leven. Bij ons nog een restantje gelovigen waar  vrouwen geen rechten hebben en homo’s niet bestaan. Helaas zie ik, na 20 jaar MO bezoek, het geloofsfanatisme hier sterk toenemen. Zowel in de Islam, maar ook bij de orthodoxen in Israël.  In Aswan gaat een derde van de vrouwen thans zwaar gesluierd .

In Europa moeten we erop toezien dat moslims die onze kant opkomen zich aanpassen aan onze waarden en normen en anders retour. Vrijheid van godsdienst maar even minder principieel nemen. Wij willen geen sharia. Beetje controle van de moskee preken kan geen kwaad. Is  hier in Egypte, met succes, een taak van het leger. Net als de bestrijding vd Moslimbroeders.  Zag er vandaag in Aswan nog een groot aantal afgevoerd worden. Weinig democratisch, maar die luxe kent men voorlopig niet in dit deel vd wereld. Wellicht is dit geen vakantie praatje, maar het moest mij even van het hart.

Helaas bestaat de samenleving hier ook uit mobiele telefoons. Een gesprekje voeren zit er niet meer in. Het mobieltje is het heilige nieuwe geloof geworden.

Morgen met een feluca zeilend over de Nile naar Luxor en dat bij 30 graden.

Wat wil een mens nog meer?

Masalama


Zeilen op faluca ontspannend. Maar van slapen kwam weinig terecht met die donkere mannen om mij heen. Volgende dag geradbraakt. Wellicht volgende keer een decadent cruiseschip.  Gefietst in Luxor. 34 graden. Huisvuil overal langs de kant. Af en toe in fik gestoken. Heeft de koran hier geen regels voor? In koffieshop kennis gemaakt met geheime politie. Hier overal. Goed luisteren of er niet slecht over Sisi wordt gezegd. Of dat Moslimbroeders in de buurt zijn. Moebarak, ook een schurk, moest ook niets van deze mannen hebben. Maar hij zorgde wel voor stabiele prijzen. Dus nog steeds geliefd. Van Arabische lente weinig overgebleven.  Stop met politiek, anders wordt ik land nog uitgezet.  Syrië mag ik ook al niet meer in.

Door ramadan overdag wat saai. Velen liggen in katzwijn.  Na 18 uur breekt de hel los en is het een grote vreetpartij tot 3 uur in de ochtend.  Obesitas?

Morgen nog een paar tombes en dat heb ik het culturele deel van Egypte wel weer gezien. Indrukwekkend: Ramses 1 tot en met 12e en Nevertite. Maar wordt wel wat veel. En dan met trein retour Caïro. 

Hoe Egypte verder gaat is in handen van Allah.  Lees de VS en Europa en Saoedi Arabië. Een 2e Syrië kunnen we ons in deze regio niet permitteren.  Gaza speelt daarbij maar een klein tijdelijk rolletje .

IS en Al Quada liggen op de loer.

Abu Ali uit Luxor, zittend aan de Nile. 

Masalama