Activiteiten


Veel belangstelling voor lezing over Israël/Palestijnse gebieden

Op woensdag 15 november 2023 heeft Kees Andriesse uit Vries een lezing verzorgd in de Waterstaatskerk in Bovensmilde. Kees is jarenlang reisleider geweest in o.a. Israël/Palestina en schreef onlangs een boek over zijn ervaringen daar: “Israël 75 jaar, bekijk het maar”. Aan het eind van dit boek geeft hij een persoonlijk antwoord op de vraag: ‘Hoe nu verder?’ 

Gezien alle recente ontwikkelingen in het Midden-Oosten, o.a de Gazaoorlog, bleek het een goed moment om een avond in te zoomen op de geschiedenis van dat gebied. Kees bleek veel kennis van zaken te hebben omdat hij in de loop der jaren met veel mensen ter plaatse heeft gesproken. Er kwamen tijdens de lezing, die werd afgewisseld met foto’s die Kees tijdens zijn reizen heeft gemaakt, vele vragen uit de zaal. Met name het door Kees geopperde afstappen van de twee staten oplossing gaf aanleiding tot veel discussie. Voor veel aanwezigen waren de verhalen een herkenning uit een ver verleden.

Wat opviel was de houding van de ca. 35 aanwezigen die voor de lezing naar Bovensmilde waren gekomen. Daar waar iedere Nederlander in 1967 pal achter Israël stond, was het sentiment nu een stuk kritischer ten opzichte van Israël

Veel van de aanwezigen gingen met het door Kees geschreven boek naar huis om de geschiedenis van Israël sinds 1948 nog eens rustig na te lezen. 


Lezing in Synagoge Zuidlaren 14 mei 2023

Op zondag 14 mei, de dag waarop Israël 75 jaar geleden zijn onafhankelijkheid uitriep, heeft Kees Andriesse een lezing in de Synagoge van Zuidlaren gehouden. Aan de hand van zijn boek Israël 75 jaar | Bekijk het maar, nam hij de bezoekers mee in de geschiedenis van Israël van 1948 tot heden. Na afloop kon het boek was zijn boek tegen een gereduceerde prijs beschikbaar.

Persbericht lezing 14 mei